Wat de eerste 6 maanden als ondernemer mij gebracht hebben

Negen maanden geleden zei ik mijn baan op bij uitgever Sanoma en per 1 september 2014 begon ik voor mijzelf. Hoe is het me bevallen? Wat voor klussen doe ik allemaal en hoe kom ik eraan? Wat kan ik anderen voor tips geven?

 

Een random dag in mijn werkweek: dinsdag 31 maart 2015

7.00 Wakker worden, social media rondje (Instagram, Twitter, Facebook, LinkenIn)

8.30 Kids naar school brengen.

9.00 Kopje koffie met mijn lief terwijl ik mijn mail check en wat facturen eruit doe.

10.00 Geïnterviewd voor Nestor, het magazine van de Katholieke ouderen bond (oplage 200.000) over bloggen en wat het je kan brengen.

10.30 Blogcoaching geven in restaurant ZEYN aan een freelance HRM manager (68!) die social influencer wil worden. Heel bijzonder! Ik heb hem de basics van LinkedIn en Twitter bijgebracht en vertelt hoe hij zichzelf het beste kan profileren. Het was echt een fijn gesprek, hij had de drive, dus ik zie het gebeuren. Ook al is hij 68, hij had het gevoel nog veel te kunnen toevoegen aan de wereld. Wat mooi he!

12.30 In de trein naar Amsterdam word ik telefonisch geinterviewd door blogger Tedje van Teddilicious die journalistiek studeert en afstudeert op ‘Hoe bloggers en journalisten van elkaar kunnen leren’. Daar heb ik een hoop over te vertellen, want die werelden zou ik graag wat dichter bij elkaar brengen. Ik geef haar dan ook de tip om iets te organiseren om ze samen te brengen. Zou leuk zijn toch?

13.00 Mail en social check terwijl ik in cafe Lempicka wacht op mijn afspraak met Mila. Ik coach haar bij het opzetten van haar concept voor een stadstuinwinkel, Wildernis. We hebben het die middag over Instagram en het nut daarvan. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar actief moet zijn omdat daar de millennials zitten. Om de nieuwe consument te bereiken is in mijn ogen Instagram onmisbaar.

16.30 Terug naar Utrecht. In de trein spreek ik de komende lessen ‘social media in de praktijk’ door met Jeroen van SRM opleidingen. Er zit altijd veel niveau-verschil bij de aanwezigen en ik moet ervoor zorgen dat het tempo er wel in blijft en de snelleren zich niet gaan vervelen door dat de ‘langzameren’ teveel aandacht vragen. Het eeuwige dilemma. Voor mijn laatste lessen social media strategie (onderdeel van de opleiding online marketing) kreeg ik gemiddeld een 9! van de 15 deelnemers. Dat was echt supertof. Er was een klik tussen mij en de deelnemers. Dat is niet elke les het geval.

17.30 Boodschappen doen en de jongste van de opvang halen. Marco haalt de oudste op van sporten.

18.00 Ik kook en daarna is het family time en opruimen tot 21 uur. Dat is het elke dag tussen 18 en 21.00 uur. Sinds ik voor mijzelf werk, ben ik vaker om 18 uur thuis en kook ik meer. Het thuisfront is er erg blij mee en ik ben blij dat ik er veel meer voor mijn familie kan zijn.

21.00 Tijd voor de wekelijkse Twitter chat namens Meet The Blogger. Samen met Laura de Jong hosten we deze chat al voor de 17e keer en dit keer gaat over het maken van een mediakit voor je blog. Zoals elke Twitter chat maak ik ondertussen een samenvatting met de tool Storify.

Je vindt me nu ook op SNAPCHAT, daar heb ik laatst een uur mee zitten stoeien, en het is leuk! Met name voor het geinen met je vrienden. Omdat niets bewaard blijft kun je lekker lol maken. Als je de tijd ervoor neemt.


Betaald vs onbetaald

Ik doe best wat klussen onbetaald. Dat weeg ik goed af. Ik besteed veel tijd aan Meet the Blogger bijvoorbeeld, ik geloof in dit netwerk, ik heb een sterk band met een aantal lifestyle en interior bloggers. Dat gaat zich later uitbetalen, daar ben ik van overtuigd. Bovendien heb ik op dat vlak een plan, later dit jaar meer daarover.

Ik drink graag kopjes koffie met mensen waarvan ik denk dat we iets voor elkaar kunnen betekenen.  Ik las daar laatst een erg nuttig blog over:
“Why I don’t want to drink coffee with you”

Ik geef ook onbetaalde presentaties omdat dit mijn leads zijn. Bijvoorbeeld op inspiratie avonden van bureaus of lokale instanties, of instanties of netwerken die hier geen geld voor hebben. Als het een betaald event is, doe ik het niet gratis, dan weet je dat er geld is.
Ons gezin is grotendeels afhankelijk van mijn inkomen. Ik moet er dus voor zorgen dat ik een minimum aan geld binnenhaal elke maand. Tot nu toe is me dat gelukt en daar ben ik heel trots op. In september en oktober heb ik genoeg verdiend waardoor het niet erg was dat het rustiger werd in december en januari. Nu maak ik me wel weer een beetje zorgen over de zomermaanden, want dan zijn alle klussen ook weer klaar, maar er kwam tot nu toe altijd iets op mijn pad. Geloof daar in!

Hoe kom ik aan nieuwe business?
Ik ben geen beller en niet goed in acquisitie. Maar dankzij mijn netwerk, en het delen van mijn expertise, krijg ik nieuwe klussen. Dit gebeurt het meeste via LinkedIn en Frankwatching. Ook dankzij de presentaties die ik geef aan bureaus en grote merken, en ook de trainingen aan marketeers bij SRM en Sanoma. Er komt niet altijd meteen business uit, maar door contact met deze mensen te houden via LinkedIn en Twitter blijf je in hun vizier. Zo ben ik ook terecht gekomen bij ENECO en Canvas holidays.

Ik werk met name veCosmopolitanel in mijn ‘oude’ branche, de media. Zo deed ik al klussen voor Glamour en Vogue en vanaf deze werk heb ik een toffe klus voor Cosmopolitan. Deze site is van 50.000 naar 3 miljoen unieke bezoekers gegroeid in een jaar, een absoluut record! Ook hebben goede vrienden die in de business zitten, of eraan gerelateerd zijn, mij enorm hebben geholpen zoals Kim Swagemakers, Sanne Walvisch, Frank Meeuwsen en Bonnie Kirkels.

Mijn eigen product: blogcoaching
Waar ik de afgelopen 7 maanden achter ben gekomen, is dat ik les geven het allerleukste vind. Ik geef mensen 1 op 1 coaching in personal branding, bloggen en social media gebruik. Dit is erg tof en ik leer er veel van. Dit deed ik al bij Blogtoday, maar ik had nooit gedacht dat ik hiermee als  zzp-er mijn brood kon verdienen.

In december ging ik langs op mijn oude school, het Amsterdam Fashion Institute, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, om te praten over mogelijkheden qua lesgeven in content strategie en marketing. Vanaf februari geef ik er 1,5 dag per week coaching aan afstudeerders en bij de minor editorial thinking. Dit is echt een van mijn leukste klussen, dat had ik niet verwacht. Ik krijg er enorm veel energie van en ga fluitend op pad als ik een dag naar het AMFI moet. Al die leuke meiden met gave plannen op gebied van fashion zijn superleuk om te begeleiden. En de collega’s zijn ook top daar.

Victor Neyndorff, degene die de masterclasses voor adverteerders begeleidt bij Sanoma, zei me eens: je leert pas iets echt goed, als je er les in gaat geven! En daar heeft hij gelijk in! Door veel te bloggen en workshops en presentaties te geven en te maken duik je dieper in de materie. Als je iets goed wilt kunnen uitleggen moet je het heel goed begrijpen.

Miss-Lipgloss-Instaberoemd

(‘gepresenteert’ op bovenstaande image moet gepresenteerd zijn!)

Voer je eigen ideeën uit, volg je droom!
Ik heb zelf ook ideeën voor content en ik zorg ervoor dat ik die uitvoer, stel mezelf deadlines. Ik wilde een boek schrijven en een video-serie maken bijvoorbeeld. Deze heb ik beide al gerealiseerd: ik heb de serie #Instaberoemd gemaakt i.s.m VIVA en de Clipjesfabriek en mijn boekje Instagram Marketing ligt as we speak bij de uitgever Haystack, als onderdeel van de 60 minuten serie van Frankwatching. Deze zal begin juni uit komen. Met een lanceringsparty, want dat is ook nog een droom. Het liefste in Tivoli met een bandje (en daar heb ik liefste vriendin Bonnie voor nodig) en dan met een Instawalk/meeting door Tivoli met wat leuke populaire Instagramers en blog-vrienden.

Dus heb je een droom? Realiseer deze zelf! Zorg dus ook voor enigszins haalbare dromen en doelen, ik riep altijd: ik wil emigreren naar San Francisco, maar ben daar nooit echt ingedoken, weet niet precies hoe en wat. Maar jij bent de enige die jezelf gelukkig kan maken en neem dus control over je leven.

Heb je vragen? Stel ze gerust!

8 Comments

 1. Rowan 3 april, 2015 at 14:55

  Echt heerlijk om te lezen! Ik voel de kriebels in mijn buik om mijn dromen waar te maken en niet zo te twijfelen, maar gewoon DOEN!
  Dankjewel voor deze post, Kirsten!
  x Rowan

  Reply
  1. kirstenjassies 5 april, 2015 at 08:43

   Thanks Rowan! Heel veel succes: jij kan het!

   Reply
 2. Frank Janssen 3 april, 2015 at 20:36

  Wat een mooi verhaal om te lezen Kirsten, de energie spat er vanaf. Ik heb er ook veel herkenning bij, het voelt zoals het bij mij voelde toen ik – naast mijn werk – met bloggen begon. Heerlijk die combinatie van je eigen leven inrichten, elke dag zelf bepalen hoe de balans tussen privé en werk is, werelden die steeds meer met elkaar aan het verweven zijn. Mooi ook al die contacten met mensen die vergelijkbare interesses, plannen en …dromen hebben. Soms zit het materieel misschien even wat tegen, maar je bouwt ondertussen wel een andere waarde op en dat voelt goed. Inderdaad, dat komt later wel weer een keer terug!

  Reply
 3. Anniek 6 april, 2015 at 21:07

  Wow, wat heb jij al ontzettend veel gedaan en bereikt in die 6 maanden! Super inspirerend (en tegelijkertijd een beetje intimiderend 😉 ) om te lezen en heel tof dat je het zo eerlijk en gedetailleerd deelt. Ik ben zelf sinds oktober vorig jaar gestart als freelance en ook ik doe veel onbetaald werk. Eerst omdat ik daar ook de tijd voor had, maar ik zie het ook als een investering in mezelf.

  Reply
 4. Pingback: Something worth sharing #1 - It's a lovely dayIt's a lovely day

 5. Eva 9 april, 2015 at 12:49

  Ik ben heel erg aan het hikken, heb een goede baan maar ook die onbedwingbare kriebel om het zelf te doen, mijn eigen energie en kwaliteiten in te zetten voor iets waar ik écht achter sta. Ik duik normaal overal vol overgave in maar deze sprong vind ik nog iets te eng. Maar wie weet, snel, hopelijk. Je artikel is in ieder geval een gigantische bron van inspiratie!

  Reply
 6. Archana 31 mei, 2015 at 16:27

  Hi Kirsten, bijna beschamend schrijf ik mijn reactie … want ik heb nu pas je blogbericht gelezen. Ik sluit me aan bij Frank Janssen en dat de energie er uit spat. Jij doet echt wat je leuk vindt en inspireert andere mensen. Dat wil ik ook en ik geloof dat ik daar al goed mee bezig ben. Het kan allemaal nog veel meer en veel beter. Leuk om te lezen hoe jouw dag er zo uit ziet. Ik ben ook alweer aan een nieuw project bezig (blogbericht volgt!) en na het lezen van jouw bericht heb ik weer nieuwe inspiratie, vooral jouw laatste zin, goede tip! 🙂 Ik werk eraan! Veel succes en plezier met alles! Gr. Archana

  Reply
  1. kirstenjassies 31 mei, 2015 at 16:29

   Thanks, Archana! Lijkt me super je in oktober in het echt te ontmoeten. Tot in de Twitterchat.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *