Familievakantie Catalunya en Costa Brava

In januari 2015 boekten we onze vlucht naar Girona Spanje om onze vrienden Martin en Monica te bezoeken die net ouders waren geworden van baby Otis. Tijdens deze familievakantie Catalunya en Costa Brava bezochten we Olot, Castellfollit de la Roca , Cadaques, Empuriabrava en Begur. We huurden een auto voor slechts 150€ voor 9 dagen en sliepen de eerste dagen bij onze vrienden in hun appartement in de plaats Olot, een uur van Girona vandaan.

Familiefun
Familiefun

CATALUNYA
Monica is Catalaanse en het werd me duidelijk dat Catalanen geen Spanjaarden genoemd willen worden en liever een aparte staat zijn. De taal is compleet anders en ze hebben liever niet dat je Spaans spreekt of blijven gewoon steevast Catalaans tegen je spreken. De Catalaanse vlag zie je bij veel huizen hangen, zo ook bij die van Martin en Monica.
Lees hier over waarom Catalunya zich wil afscheiden van Spanje.

GORGISTAN
Martin werkt aan een zelfvoorzienende plek/boerderij in Gorgistan, een groot stuk land in de bergen van Castellfollit de la roca, in de buurt van het iets grotere Olot. Het land, vroeger een steengroeve, is onder andere van Nederlander Jan die daar iedereen verwelkomt die wil meewerken aan de community. Er loopt een afwisselende groep vrijwilligers rond uit allerlei landen waarvan sommige in caravans in Gorgistan wonen en anderen in de buurt. Er werd gewerkt aan een grote kas, het verbouwen van een ruïne tot een huis, een buitenplek en de grote tuin van Martin. Je kunt je er als vrijwilliger voor opgeven, in ruil voor een slaapplek en eten. De WC is wel een heel bijzondere ervaring: er is geen riolering en de wc’s zijn als tronen boven de keuken en naast het huis van Jan gebouwd. Lekker in je blote kont in de buitenlucht, zonder gene. Marco en en ik zouden ook een dag of twee mee werken aan Martin’s grote moestuin en de kids zouden zich op dat land met ezels, eenden, jonge poesjes en honden wel vermaken. Dat is voor een gedeelte gelukt. De kinderen moesten af en toe ook vermaakt worden naast het onkruid wieden, dus het was niet alleen maar werken.


GARROTXA GEBIED
Vooral de natuur is prachtig groen met bergen rondom Olot, Garrotxa heet het gebied. Er zijn veel bezienswaardigheden zoals een vulkaan gebied, oude grotten, watervallen, een grote oude Romeinse brug waar vanaf gesprongen wordt en de bizarre bouwwerken van een bijzondere oude man die El Tarzan d’Argelaguer genoemd wordt. Je kunt op en in de kraters van de vulkanen van Garrotxa, een flinke klimpartij, maar de kids vinden het te gek.


CADAQUES EN SALVADOR DALI

Na een aantal dagen in Olot en omgeving Catellfollit de la Roca zijn we naar de kust gereden, we wilden erg graag Cadaques zien, een wit vissersdorp in de bergen in een natuurgebied aan zee. Het dorp is niet perse erg mooi, maar de bochtige enge weg erheen is erg leuk. Het bekende 3 sterren restaurant El Bulli, nu gesloten, van meester moleculair kok Ferran Adria vind je daar ook in de buurt in een afgesloten baai. Salvador Dali heeft met zijn vrouw in dit dorp gewoond en gewerkt en hun villa is geopend voor publiek. Helaas was het te druk in het weekend van 1 en 2 mei, dus wij zijn er niet geweest, omdat alle Spanjaarden dan ook vakantie hebben.


EMPURIABRAVA, COSTA BRAVA

Gezien onze spontane tocht en het Spaanse feestweekend was er geen hotel meer vrij. Via bookings.com op mijn iPhone boekten we de laatste die over was en enigszins acceptabel leek: Hotel Castell Blanc in Empuriabrava. Een kasteel met zwembad is toch best leuk? Dacht ik. Het kasteel bleek een ‘nep’ kasteel dat op het industrieterrein van het stadje lag tussen de grote supermarkten, jachtenverkopers en discotheken. En naast het vliegveld, waar elk kwartier een vliegtuigje opsteeg waaruit op grote hoogte mensen sprongen met parachutes. We kregen de slappen lach van hoe slecht het allemaal eruit zag, ook de krakkemikkige kamers, en dat allemaal voor 120€ per nacht! voor een familiekamer. Dat had nog geen 80€ mogen kosten. De kinderen? Die vonden het geweldig. De kapotte biljart, voetbaltafel, midget golf kon ze niet deren want ze hadden een koud zwembad voor zich alleen. We gingen uit eten bij de afhaalpizza om de hoek met buitenterras. We hebben enorm gelachen, zo’n trieste plek dat het weer leuk wordt. De volgende dag zijn we het stadje Empuriabrava in gegaan, een enorme toeristenplek aan de Costa Brava, met gegraven kanalen, net Venetië, of eigenlijk Las Vegas, zo nep. Slechte restaurants en afschuwelijk grote witte flats. Maar de zee was geweldig lekker die dag, wederom hebben de kids de dag van hun leven gehad.


BEGUR EN TAMARIU BEACH

Het mooiste was yet to come. We reden naar een camping in een prachtig kustgebied (nog altijd Costa Brava) bij Begur. De groene camping Begur was geweldig, we huurden er een bungalow met alles erop en eraan voor 65 euro per nacht. Op een prachtige plek in het bos op een heuvel. De camping zal in de zomer superdruk zijn, net als het gebied, maar nu was het overal erg rustig en prettig. Het zwembad was verwarmd dus Mauro en Juno waren daar 2 dagen niet weg te slaan. We zijn in de baai Sa Tuna geweest en in Tamariu beach. Beiden prachtig en je kon om en op de rotsen klimmen. Wat een prachtige natuur! Daar hadden we graag wat langer gebleven. Op camping Begur was ook een restaurant en cafe, waar we een onverwacht lekkere Gin-Tonic hebben gedronken.


VEGETARISCH ETEN

Het blijf een van de minpunten van Spanje: als vegetariër kom je er niet goed vanaf. Veel pizza en pasta met de kids en af en toe een noedelsoepje. Vooral veel brood met aioli, (manchego) kaas en tortilla. Maar die komen na een paar dagen ook echt je neus uit. We vonden nog wat tofu en seitan burgers in de supermarkt maar die waren niet echt lekker en kosten bovendien 2,50 per 2! De supermarkten zijn er niet heel goedkoop, dus je kunt er beter uit eten gaan.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.