Vier quotes voor ondernemers: plezier hebben, netwerken, publiceren en uitdagingen creëren

Op 31 augustus 2014 werd ik 40 jaar en startte ik mijn nieuwe carriere als ZZP-er. Ik heb alles aangepakt wat te maken had met content en social media en in twee jaar geleerd waar ik goed in ben en wat ik het leukste vind. Er zijn vier quotes die perfect bij mijn doen en laten passen. Vier quotes voor ondernemers: quotes die ook jou kunnen helpen bij een carrière als zelfstandig ondernemer.
quote_alarmclock_justK

No alarm clock needed. Your passion wakes you.

> Als je doet wat je het allerleukste vindt, dan voelt je werk nooit als een straf <
Het liefste praat ik alleen maar over de ontwikkelingen van Instagram, Snapchat en online video. Mijn vriend Marco wordt er wel eens gek van als ik moeiteloos een gesprek met iemand die ik net ontmoet heb kan sturen naar deze onderwerpen. Ik kan ook eindeloos lijstjes met merken en influencers bestuderen: hoe werkt dat bij die influencer, en waarom werkt dat niet bij die ander? Wat doen ze nu precies allemaal goed en waarom? Daar houd ik me dag (en soms nacht) mee bezig. Praat met ze. Praat met merken die met ze werken. En daarna schrijf ik er een blog over. Of maak ik er een video van, een boek, een e-learning. Ik publiceer er altijd over.
It’s not who you know, it’s who knows YOUquote_knowsyou_justK

> Dat je (offline en online) netwerk van groot belang is. Dat je betaalde en onbetaalde dingen moet doen <
Je netwerk is het allerbelangrijkste wat er is. Ik krijg nog steeds veel klussen van mijn oud-Sanoma collega’s, die nu bijna allemaal ergens anders werken. Maar ook vrienden zoals Kimpact en Bonnie Kirkels zijn belangrijk voor mijn klussen. Daarnaast heb ik hard aan de weg getimmerd op gebied van online netwerk. Als je googlet op Instagram expert vind je mijn site en naam als eerste, je kunt me bijna de Instagram-expert van Nederland noemen, hoewel er nu wel meer zijn. Als je meer over Instagram wilt weten vind je tientallen artikelen van mij over dit social media kanaal van de afgelopen 5 jaar. Vooral Frankwatching draagt daaraan bij. Dankzij dit online marketing platform weten veel bedrijven en ook de media mij te vinden als ze vragen hebben over Instagram. Mannen doen dat veel makkelijker, zeggen dat ze een expert zijn, voor veel vrouwen voelt dat ongemakkelijk. Dat zie ik veel in trainingen, veel vrouwen zeggen dan: ik hoef niet zo nodig in beeld op die manier. De meesten zouden stiekem wel willen, maar durven niet zo goed. Ik heb het door: als je het overtuigd zeg, geloven mensen je. Zo makkelijk is het.

 

quote_Googleyourself_justK
Googling yourself is not vain, it’s the necessary tactic for managing your personal identity

> Dat je je met social media en bloggen zowel nationaal als internationaal op de kaart kunt zetten <
Het hoogtepunt voor mij dit jaar was dat ik na 2 keer heen en weer mailen een betaalde trip voor mezelf had geregeld naar Kuala Lumpur, om te spreken op social media week Maleisië. Ik had bewijs van mijn optreden: ik stuurde ze de links naar een aantal Engelstalige artikelen en video’s van mijzelf. Ook Frankwatching gelooft in mij: ze vragen me tegenwoordig artikelen te schrijven over bepaalde ontwikkelingen en ik ben hun vaste dagtrainer Instagram. Ben ik supertrots op. Mijn eigen blog doet er steeds minder toe, behalve voor mensen die mijn tarieven willen opzoeken of op mijn blog terecht komen na het Googlen van Instagram of tegenwoordig ook, Snapchat expert.We don’t grow when things go easy, we grow by facing challengesFace challenges!

> Dat je je dromen en ambities zelf zult moeten waarmaken, niemand anders doet het voor je <
Dat het zzp-bestaan altijd onzeker blijft en dat je dat moet accepteren.
Ik daag mezelf uit door op projecten die me erg moeilijk lijken, of waar ik geen ervaring mee heb, toch ja te zeggen. Gaat het goed, of is het zelfs een succes zoals mijn presentaties op Social Media week Curacao en Maleisië, en mijn social strategie project voor LINDA, dan ben ik supertrots op mezelf. Gaat het niet zo goed, zoals ik ook bij een paar klussen heb meegemaakt, dan breng ik minder of niets bij de klant in rekening, baal ik als een stekker, maar heb ik na een tijdje een leerzame ervaring erbij.
Het september-blok in mijn agenda is nog wel een beetje leeg, daar ben ik onzeker over. Zal ik van de daken schreeuwen dat ik te huur ben? Zal ik op zoek naar een klus voor een dag in de week? NEE! Ik moet nog werken aan een aantal e-learnings en dit is een mooie tijd om de e-learnings te maken. En om de basis van mijn boek ’Trends in beeldtaal’ te leggen. Dat wordt een project dat volgend jaar af is. Een nieuwe challenge.


En het komende jaar? Goals!

Het geven van presentaties en workshops in het buitenland staan op mijn nummer een. Workshops van een paar uur met een club van max 10 mensen op nummer twee, vind ik niet alleen leuk, maar hier ben ik ook het beste in. Op het gebied van lesgeven, hele dagen, wil ik nog veel leren, over lesmethoden, verschillende oefeningen en hoe je balans in een groep creëert. Ik heb vorig jaar een boekje geschreven en het bundelen van kennis smaakt naar meer: er moet nog een boek komen en meer elearnings, wat hier groeien de inkomsten op dit moment. Mijn elearning Instagram op Studytube is 2 jaar oud en wordt steeds meer uitgevoerd.
Twee jaar is nog niet helemaal niet zo lang, ik heb nog veel te leren en te doen. Mijn inkomen stijgt, mijn tarieven gaan omhoog. En voor sommige klussen ook weer omlaag, als ik ze erg leuk vindt, zoals de individuele coachings. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit nog voor een baas moet werken. Een baan die ik niet zelf bedacht heb, waar de opbrengst niet voor mij is. Ik heb mijn eigen leven in de hand en kan 5 weken vakantie nemen in de zomer als ik dat wil en als dat financieel lukt. Kostbare tijd met mijn gezin. Ik kan naar het buitenland wanneer ik wil, zoveel dagen opnemen als past in mijn schema. Nee, ik kan nooit meer anders.

2 Comments

 1. Nadia Brander 31 augustus, 2016 at 09:24

  Leuk geschreven en kan mij ook vinden in je quotes. Inderdaad, als ik dingen opzoek kom ik vaak uit bij artikelen van jouw hand haha.

  ps. Spelfoutje ”vind ik niet allen leuk, maar hier ben ik ook het beste in” ALLEEN

  Reply
  1. justk 1 september, 2016 at 13:57

   He Nadia, dankjewel voor het ontdekken van het foutje en wat goed om te horen dat je bij mijn artikelen uitkomt, ben ik blij mee.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.