VormVrijDenken – Één verhaal, alle vormen
Weet je wat ik soms denk? Ik ben al meer dan 15 jaar bezig met social media, en nog steeds heb ik het gevoel dat ik niet dé expert ben in tekst schrijven. Of video maken. Of audio editen. Er zijn altijd mensen die dat beter kunnen. Maar wat ik wél heb? Een enorme fascinatie voor hoe je een verhaal kunt vertellen, op precies de manier waarop iemand het wil ontvangen.
Luister je dit verhaal liever als podcast? Dat kan, met Notebook LLM’s versie van dit artikel!
Of ben je meer een TL;DR persoon? Kijk je liever de korte video versie dat kan onderaan dit artikel!
Ik heb jarenlang zitten puzzelen op beeldtaal — hoe breng je een boodschap over op Instagram, in één oogopslag? En nu zie ik diezelfde verschuiving op TikTok, waar de jongere generatie alles via video tot zich neemt. Tekst? Daar hebben ze vaak geen zin meer in. Tegelijkertijd zie ik podcasts ineens skyhigh gaan. Maar is dat dan weer alleen voor hoogopgeleiden? Of voor mensen met tijd?
En als je iedereen wilt bereiken — inclusief, dus echt iedereen — dan red je het niet met alleen tekst. Of alleen audio. Of alleen beeld. Je moet flexibel zijn in hoe je je verhaal brengt.
Misschien komt het ook omdat ik zelf alles wil proberen. Ik ben geen geboren schrijver, geen naturel vlogger. Maar ik doe het wel. En dankzij AI — ja, ik gebruik dat dus veel — leer ik bij. Soms gooi ik een stukje tekst erin en dan komt AI met een inzicht waar ik zelf nog niet op was gekomen. Alsof ik even boven mijn eigen hoofd uitstijg en mijn verhaal van een afstand kan bekijken.
En dat is precies waar dit over gaat: VormVrijDenken. Niet eerst kiezen waar je iets plaatst, maar bedenken wat je wil vertellen. En dan zorgen dat dat verhaal leeft — als tekst, als video, als audio. Zodat iedereen het op zijn eigen manier kan ontvangen. Altijd. Overal. In de vorm die het beste past.
Één verhaal, veel vormen
Er zijn nu tools — Spiral bijvoorbeeld — die je helpen om één keer iets te schrijven, en dat automatisch om te zetten in andere vormen. Je blog wordt een video. Je script wordt een podcast. Je Instagram-post wordt een newsletter. Je hoeft niet meer in hokjes te denken.
En eerlijk? Dat moet ook wel, want we leven in een wereld waar iedereen op elk moment op z’n eigen manier content consumeert. In de trein even luisteren. In de avond iets lezen. Op het toilet een TikTok meepakken. (Ja, jij ook. Geeft niks.)
Je publiek kiest. Niet jij.
Vroeger bepaalde het platform de vorm. Nu is het publiek aan zet. En dat publiek is inmiddels zó gefragmenteerd, dat je gewoon niet meer kunt voorspellen waar en hoe iemand jouw verhaal tot zich neemt.
Sommige mensen zitten op Substack en verslinden woorden alsof het niks is. Anderen zijn visueel ingesteld en haken af bij de eerste lap tekst. Weer anderen willen alleen maar luisteren tijdens het wandelen, koken of scrollend door de regen.
Dus als maker — of je nou journalist bent, ondernemer, kunstenaar of copywriter — moet je leren denken in lagen. Niet: “Wat is mijn Instagram-strategie?” Maar: “Hoe laat ik dit verhaal leven in elke vorm die mijn publiek wil?”
Vormvrij lukt al. Platformvrij… nog even niet.
En dan is er nog een droom: platformvrijheid. Dat jij publiceert wat je wil, en dat mensen het tot zich nemen op hun manier, ongeacht app, algoritme of abonnement. Een soort AI-laagje over het internet heen dat alles voor je vertaalt.Klinkt als science fiction? Maybe. Maar we komen dichterbij.
Er zijn initiatieven zoals BlueSky of het AT Protocol, waarbij jij je eigen posts bezit, ongeacht op welk netwerk je zit. En tools zoals NotebookLM van Google maken het al mogelijk om je kennis als audio of video aan te bieden, los van welk kanaal dan ook.
Het zou zomaar kunnen dat we straks allemaal onze eigen personal feed hebben. Één plek waar jouw AI voor je samenvat, vertaalt, uitspreekt, laat zien, laat voelen. Jij kiest de vorm. Jij kiest het moment. Jij kiest wat je wel of niet binnenlaat. Heerlijk toch?
Dus wat moet je doen als maker?
Heel simpel:Begin met je verhaal.Weet wat je wil vertellen.En laat het vervolgens ademen in verschillende vormen.
Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Maar denk vooruit. Schrijf je iets? Neem het op. Vertel je iets? Film het. Maak je een mooie longread? Laat AI er een snackable video van maken.
Laat het niet bij één vorm. Laat het leven.