Het is makkelijker een meisje te zijn dan een vrouw – boekrecensie

Boekrecensie: Nice girls don’t get the corner office
Adviezen om te groeien in je werk
Schrijfster: Lois P. Frankel, naast auteur van bestsellers, ook keynote speaker en management coach
Betaalde samenwerking

Mijn carrière, mijn fouten?

Dit boek wordt aangeprezen als de ultieme carrière-klassieker voor vrouwen. Vind ik dat ook? Dan zul je moeten verder lezen. Maar na een carrière van 20 jaar wel leuk om eens terug te kijken en kritisch te kijken naar het hier en nu. Ik heb 16 jaar gewerkt bij verschillende bedrijven in de media, waaronder een lange tijd bij uitgever Sanoma, aan bureauzijde en de afgelopen 4 jaar als zelfstandig ondernemer. Ik kan heel goed rondkomen en onderhoud voor een groot deel ook mijn gezin hiervan. Ik hoef nooit aan acquisitie te doen. Maar welke fouten maak ik en wat kan ik verbeteren? Dat wilde ik leren door dit boek te lezen. En van welke fouten vind ik belangrijk dat jij ze niet gaat maken? Daarom deze boekrecensie!

Outdated boek?

Ik starte met doorbladeren en scande de hoofdstukken. In eerste instantie kreeg ik er de kriebels van, het woord ‘aarsgeweij’ werd gebruikt. Wát is dat? Oh, het is een tatoeage van een gewei boven je billen, je-weet-wel, van 100 jaar geleden.
Ik vond het boek meteen gedateerd, maar he, je moet verder lezen dan je neus lang is.
Ik wilde er open ingaan. Een fout van mij in mijn carrière: te snel oordelen.
En dit boek staat vol met fouten die we (vrouwen) maken: wel 133!

Toch herkenning: ik vind het makkelijker een meisje te zijn dan een vrouw

Bij het lezen van de introductie stuitte ik meteen op herkenning: een meisje willen zijn en blijven. Schrijfster Lois zegt dat je je zo niet moet blijven gedragen omdat je dan nooit hoger op de ladder komt: “We hebben geleerd dat meisjesgedrag niet zo slecht is. Meisjes worden verzorgd, jongens niet. Mensen houden van meisjes. Mannen willen je beschermen. Meisjes zijn knuffelig en lief en ze eisen niet veel. Ze zijn leuk gezelschap – het lijken wel huisdieren. Het is makkelijker een meisje te zijn dan een vrouw.”
Ik zit in een tweestrijd wat betreft meisje zijn. Ik heb altijd mijn eigen geld willen verdienen en een leuke baan willen hebben, of mijn eigen creëren zoals de laatste 4 jaar. Maar ik hou toch ook van het zijn van een meisje, ik heb zelfs een negatieve connotatie met het woord vrouw. Omdat ik dus stiekem verzorgd wil worden? 🤔 INTERESSANT!

Hoe zit het boek in elkaar?

Je start het boek door een test te doen en te zien waarop jij volgens de methode van Lois, laag scoort. Bijvoorbeeld in je denken, of juist je gedrag, hoe je jezelf op de markt brengt of hoe je reageert. Daarna kun je die hoofdstukken lezen die belangrijk zijn om je gedrag te verbeteren. In die hoofdstukken staan de fouten beschreven en na elke fout krijg je coachingstips hoe je dit kunt aanpakken. Lois adviseert dat je een lijstje maakt met 3 tot 5 dingen die je gaat aanpakken en dan focust op een fout per keer.

Mijn lage scores: gedrag, denken en reageren

Okay, ik ben pretty good in mezelf in de markt zetten, mezelf uiten en het spel spelen. In de test scoorde ik daarop aan de hoge kant. Maar mijn gedrag, denken en reageren scoren aan de lage kant, hier zou ik me op moeten verbeteren wil ik verder op de ladder. Wil ik eigenlijk wel verder op de ladder? Daar ben ik zo zeker nog niet van. Ik heb geen ambitie manager te worden bij een groot bedrijf. Maar ik heb toch wel ambitie? Jazeker wel. Mijn droom? Internationale keynote speaker en bestseller auteur worden, net als Lois. Met mijn expertise over trends in communicatie, social media en beeldtaal.
Zo, dan heb ik dat uitgesproken. En meteen beren op de weg: internationaal Kirsten? Doe maar eerst Nederland. Dat kun je toch helemaal niet? Hmmm, dit boek is denk ik toch wel een slimme zet, ik maak zoveel fouten die hierin beschreven worden!

Twee belangrijke fouten die ik ook maak

Ik licht er even twee uit:

Fout 25 Aardig gevonden willen worden (gedrag)
Mijn lach is mijn pantser, mijn bescherming, mijn neutrale houding. Dat gedrag vind ik prettig omdat mensen me dan aardig vinden. Van Lois hoef je niet aardig gevonden te worden. Ze zegt dat je echt niet onbeleefd hoeft te zijn, maar je moet wel je energie in relaties steken die de moeite waard zijn en als die relatie maar een keer elkaar zien is, dan doet het er niet toe of deze persoon je wel of niet aardig vindt. *Slik

Fout 144 Geloven in de mythe van de balans tussen werk en privé (denken)
Ik hoop nog altijd een succesvolle ondernemer te zijn, en tegelijkertijd een leuke, lieve en sexy vrouw van, een goede, dedicated moeder die wekelijks dingen doet met haar kinderen en ook nog twee keer per week met vrienden afspreekt. Gelukkig, of eigenlijk behoorlijk jammer, beschrijft Lois dat dit ook helemaal niet kan en geeft als coachingstip dat je je op de kwaliteit moet richten en niet op de kwantiteit. Lichamelijk aanwezig zijn, daar heeft niemand wat aan. *Bloos.
Of multitasken, ook overrated aldus de auteur. Kan helemaal niet. *Shit, dat dus.

Twee fouten die ik niet maak en vind dat jullie ook niet moeten maken

Fout 22 (gedrag) Andere vrouwen neersabelen.
Daar was ik vroeger schuldig aan, maar nu niet meer. We moeten elkaar steunen, door dik en dun. Daarom graag openheid over salaris, als ondernemer over hoeveel klussen je hebt en elkaar helpen, dat betekent ook soms eerlijke feedback geven (oh, da’s zo moeilijk!).
Fout 50 (denken) Voor wat hoort wat vergeten
Ik doe iets voor jou en als ik dan een keer iets terugvraag doe jij iets voor mij. Zo hoort dat te gaan. Don’t forget!

Feedback op dit boek

Ik wilde feedback geven op dit boek volgens het sandwich model: een compliment, een tip, en dan weer een compliment. Maar wat lees ik in het boek? Feedback geven volgens het sandwich model is manipulatief en niet direct. Fout 91, de sandwich. Okay, point taken. Geen boekrecensie volgens dit model dus. Er zitten adviezen in het boek waar ik het gewoonweg NIET mee eens ben. Het algehele gevoel bij mij is dat een ‘carrière maken’ niet meer echt van deze tijd is. We willen meaningful werk, iets moois doen en ook nog lekker leven. Keihard werken om carrière te maken is niet meer de wens van de meeste mensen. Daar lijkt dit boek wel voor geschreven. Maar toch. Je kunt het ook interpreteren als een boek voor vrouwen die serieus genomen willen worden op hun werk. Dan is het absoluut relevant. Het hoofdstuk over hoe je eruit ziet geeft adviezen over niet teveel glimlachen, geen tattoo’s nemen en foute kleding dragen. Ik denk in deze tijd dat jezelf zijn je extra punten oplevert. Je conformeren aan de ander ten koste van mijn identiteit ZOU IK NOOIT DOEN. Ben ik te eigenwijs voor, ik weiger. Ook al zou me dat geen hoge management baan opleveren. En daarom blijf ik voorlopig lekker voor mezelf werken.

Zou ik dit boek aanraden?

Hell Yes. Lezen is belangrijk. Ik leerde van Tim Ferris, wiens podcasts ik graag luister, dat succesvolle leiders allemaal heel veel boeken lezen. En dit is een boek waar je ook wat mee kan, heel praktisch en bovendien zet het je aan tot nadenken over je eigen gedrag, om het vervolgens ook te bespreken met anderen. Met tips om je gedrag te veranderen, dat vind ik super. Ik start vanaf morgen met het niet alles tegelijk willen doen, maar echte aandacht per klus. Dat is meteen geen makkelijke!
Wat vond je van deze boekrecensie? Let me know! Bij positieve reacties volgen er meer!

Koop het boek via bol.com

3 Comments

 1. Flory 21 november, 2018 at 13:11

  Wow Kirsten, dankjewel voor deze heldere recensie. Het komt geloofwaardig over doordat je jouw persoonlijke ‘fouten’ beschrijft, dat maakt dat ik nieuwsgierig word naar mijn eigen valkuilen.
  NB Ik wil ansoluut geen meisje zijn (daarvoor ben ik echt te oud, haha), ik ben een vrouw, met leuke en minder leuke kanten, maar ik ambieer geen corner office, hell no! Net als jij wil ik doen wat ik leuk vind, waar ik gelukkig van word, ik doe werk waar ik goed in ben, maar vooral probeer ik me te ontwikkelen. Hoog tijd dus om dit boek maar eens te lezen.

  Reply
 2. Madeleine 21 november, 2018 at 20:28

  Goede recensie, dank je wel! Ik heb het boek voor/van sinterklaas gevraagd 😉 en weet nu precies wat ik kan verwachten. Wat mij betreft meer recensies graag 🙂

  Reply
 3. Chantal 21 november, 2018 at 22:13

  Hoi Kirsten, ja, ga door met het recenseren. Jij bent iemand waar ik me voor een groot gedeelte mee wil en kan identificeren. Daarom lees ik graag wat jij ervan vindt. Ik ben het boek ook aan het lezen en moest erg lachen om de tip, knip je haar kort want pas dan word je serieus genomen😁. Wat een onzin (ondanks het feit dat ik nu kort haar heb). Maar veel tips waren ook voor mij wel handig. Ik ben kostwinner maar krijg minder betaald voor mijn fulltime job dan mijn acht jaar jongere mannelijke collega. Dat moet anders. Ik kijk uit naar je volgende recensie!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *