Een webshop is geen vetpot, maar het levert me iets anders op!

Wat levert een webshop op? Uhm, qua opbrengst niet zo positief en het kost belachelijk veel ‘losse uurtjes’ en uitzoekwerk. Maar toch voelt het als iets moois. Ik kan niet ontkennen dat ik altijd denk aan de titel van het boek van Marianne Zwagerman ‘Een webshop is geen carriere, ontsnap uit het mutsenparadijs”. En okay, een paar producten verkopen in een webshop zoals ik dat doe levert niet zoveel op, tenzij je het groots aanpakt. Maar je krijgt er iets anders voor terug!

Jaha, hoor ik een stemmetje tegen mezelf zeggen, dit had ik vantevoren allemaal kunnen berekenen en bedenken, wat een webshop oplevert en dat ik er niet zoveel geld mee verdien. Maar zo werk ik niet. Ik stort me eerst ergens in, leer hoe het werkt en kan dan zeggen: dit is niets voor mij. Of: ik vind het eigenlijk wel leuk!

via GIPHY

Mijn producten
Ik ben nu 6 weken in business als webshophouder met mijn Instaproof boek (17,50€) en werkboek (12,50€) als producten. Een derde product is een pakket van de twee boeken (25€), die verreweg het beste verkoopt. Komt dat door de producten of door de woorden ‘speciale pakketprijs’?


Wat blijft er over, wat levert een webshop op?
Ik heb inmiddels meer dan 2500 euro omgezet. Dat klinkt wel leuk he?! Maar nadat alle kosten eraf zijn (verzendkosten, BTW, inkoop boeken, enveloppen, stickers, labels, printer) houd ik minder dan eenderde over.
En als ik daar mijn en mijn zoons uren tegenover zet, dan is dat een mager loon. Voor mijn zoon is het trouwens een goed loon, want hij is 14 jaar en krijgt voor ieder verkocht boek een euro. Een lousy baantje, want ik ben lang niet zo streng als een baas in een winkel 😬 Hij helpt met inpakken en printen en brengt de boeken naar het postnl punt. Ik vind niet dat hij heel secuur werkt, dus we doen het allemaal samen. Kost me behoorlijk wat tijd, maar dat zie ik maar als quality-time met mijn zoon, is ook wat waard!

Wat kost het om een webshop te runnen?
De uren zijn lastig in te schatten omdat het bijna dagelijks om een paar uurtjes gaat. Het (laten) bouwen van de webshop in mijn WordPress site en het leren begrijpen van de platforms/plugins woocommerce, myparcel en mollie laat ik er maar buiten. Dat was geen pretje want ik ben nogal ongeduldig. En dan hebben we het nog niet over vermiste pakketjes, verkeerde adressen en labels die niet willen printen. Maar I did it, and that’s part of the learning curve 💪🤔

Ik vrees wel een beetje voor de horror die nog komt als ik BTW voor al die losse producten moet gaan afdragen. Ik geloof dat mijn boekhoudsysteem Moneybird wel iets kan met Woocommerce, maar daar moet ik nog induiken. Nog een thing to do. Je moet een webshop niet even eenmalig in de lucht helpen. Dat is zonde van al die dingen die je moet uitzoeken.

Meer verkopen!
Conclusie: Ik wil 3 keer zoveel producten verkopen om een omzet te draaien waar ik blij van word. Maar. Dan kan ik de handeling misschien niet meer aan en ik geloof niet dat ik het compleet wil overlaten aan mijn zoon. 

Op een rijtje. Wat levert een webshop me nu daadwerkelijk op: 
*Ik maak veel mensen blij met mijn boek en werkboek voor een redelijke prijs. Ik heb contact met heel veel potentiële klanten. Doordat ze iets van mij bestellen krijgen ze een beter band met mij en mijn merk en zullen in de toekomst eerder iets van me kopen.
*Het versterkt mijn positie als expert wanneer er veel boeken verkocht worden. 
*Ik heb een leuke klus met mijn zoon.
* Ik leer er weer een hoop nieuwe kennis en skills bij 💪
* Ik ben nog maar net begonnen. Als ik volgend jaar voor mijn nieuwe boek merchandise wil verkopen is dat zo gepiept. Of wanneer ik Online cursussen ga verkopen ook. Of een betaalde livestream! Ik word enthousiast!

De nadelen van mijn webshop: 
*Levert het ook daadwerkelijk extra business op wat betreft trainingen en presentaties?
* Ik verdien er weinig geld mee. Het kost me veel losse uurtjes die ik zou kunnen besteden aan iets anders.
* Als ik één training geef, verdien ik ongeveer hetzelfde als 6 weken deze webshop runnen 🤔

via GIPHY

Don’t give up… yet!
Ik ben er nog niet klaar voor om dit op te geven. Ik ben vorige week gestart met adverteren op Facebook en Instagram, en de verkoop trekt meteen aan.
Dat doet trouwens Ruud Schoen voor mij. Ik haat de Facebook Advertentiemanager. Om die advertentiekosten te compenseren moet ik 2 boeken per dag verkopen. En er zijn 2 nieuwe producten on the way, een daarvan is mijn nieuwe boek, Kickass content voor Social Media. En dat wordt hopelijk weer zo’n hit als Instaproof. Daar hebben we al meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. En 5.000 was waar we op hoopten. Goed he! Voor zowel Instaproof als Kickass content is er merchandise on the way! Stickers, tassen, en wie weet wat nog meer.

Andere webshophouders laat u horen!
Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van andere webshophouders. Misschien kan Mariko van Sell Your Stuff Online er nog iets zinnigs over zeggen? Zij heeft er vast wel een blog over geschreven, over wat nu succesvolle producten zijn voor een webshop en wanneer iets je tijd waard is.

1 Comment

 1. Charlotte Meindersma 13 december, 2020 at 08:27

  Tof dat je ook merch gaat verkopen!

  Ik heb een aantal jaar geleden mijn Law Store geopend. Een combinatie van downloads, fysieke producten en online trainingen.

  Mijn ervaring is dat je voor de meeste producten wel aandacht moet blijven vragen. Er zijn twee downloads die vanzelf wel aardig lopen, omdat mensen elkaar daarnaar verwijzen én ze het goed doen in Google.

  Van mijn webcam covers verkoop ik er altijd weer een stuk of 10 zodra ik het ergens genoemd heb.

  Ik verkoop maar een paar fysieke producten per week verder. Dus die tijd valt nog mee. Denk dat het deels ook een kwestie van geduld en bouwen is.

  En een webshop is geen carrière, dat hangt af van je webshop, denk ik. Pieter Zwart zal er anders over denken gok ik 🙂

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *