Een contentmarketing plan voor je blog

Als je al een tijdje aan het bloggen bent is het slim om een plan van aanpak te maken, een contentmarketing plan voor je blog. Wat wil je ermee bereiken? Start met het formuleren van je doelstellingen, dat kunnen naast groter groeien ook bv opdrachten zijn die je binnenkrijgt dankzij je blog. In dit artikel zoom ik in op de onderdelen waarmee je je blog kunt laten groeien, de zogenaamde contentmarketing onderdelen zoals het monitoren, analyseren, content creëeren/cureren/aggregeren en social en SEO.

Vul dit plan met de doelstellingen voor jezelf in en ga om de paar maanden bij jezelf te raadde: zit ik op de goede weg? Wat kan ik verbeteren om mijn doelstellingen te behalen?

20140415-165209.jpg

DOELSTELLINGEN FORMULEREN VOOR JE BLOG

Maak een inschatting van het verkeer dat je einde jaar op je blog wilt realiseren, hiervoor raad ik aan Google Analytics te gebruiken, de enige marktconforme meet-tool.
Vul onderstaande cijfers in voor de start en wat je binnen een jaar wilt bereiken.

 • Unieke bezoekers per maand
 • Bezoekers per maand
 • Pageviews per maand
 • Terugkerend bezoek verhogen met x% (minimaal 10%)
 • Bouncerate verlagen van .. naar x% (maximaal 65%)
 • Gemiddeld aantal unieke views op een blogpost

Hoe persoonlijker je bent op je blog, hoe hoger het engagement zal zijn. Je kunt dat zien aan reagerende volgers en terugkerend verkeer. Veel van je verkeer komt dan meestal uit social. Praktische blogs (DIY, tips, reviews) zullen makkelijker verkeer kunnen trekken via SEO.

Als je serieus met je blog en social media kanalen bezig bent kun je in een jaar prima je bezoekers verdubbelen als je nu nog onder de 5.000 unieke bezoekers per maand zit. Dat percentage neemt af naarmate je groter wordt. Tenzij je de mazzel hebt dat je ergens viral gaat met je content of gefeatured wordt op een groot blog.

GROEI REALISEREN DOOR

1. Content productie en kwaliteit
X aantal zelf geschreven blogberichten per dag/week posten
X aantal blogberichten cureren

Kwaliteit: waar zie je mogelijke verbeteringen en hoe kun je die realiseren? BV: beter beeld, abonnement op beeldbanken, fotografiecursus, tekstschrijven/eindrdactie.
BV
– Meer blogposts publiceren, maar dan kortere (hierdoor zou je meer terugkerend bezoek kunnen realiseren). Of juist minder blogs maar wel langer (hier kan het engagement van omhoog gaan).
– Type content uitbreiden, bv naast fashion ook food: let op! Altijd testen voor een bepaalde periode. Vooral voor beginnende bloggers geldt nog: schoenmaker blijf bij je leest, mensen komen naar je blog om 1 of 2 dingen waar je goed in bent.

2 Site optimalisatie voor Google (achterkant site)
Hebben je urls de juiste structuur? Is de metadata van je site en blogberichten goed genoeg? Als je hier niets van begrijpt zoek dan eens op google naar SEO blog, of lees dit artikel van Jeff Bullas aandachtig door. Als je een wordpress blog gebruikt zijn de meeste instellingen al goed afgesteld, en heb je veel mogelijkheden bij de plugins, zoals die van YOAST.

3 Social media
A. Aantal volgers per social media kanaal
Een doelstelling kan zijn: 50% Groei social kanalen in een jaar

B. Groei volgers realiseren door:

 • Gebruik je alle relevante social kanalen?
 • Analyseren social via facebook stats, Pinterest stats, Youtube stats, Statigram voor Instagram, bitly, bufferapp of hootsuite
 • Schedulen social posts via bufferapp of hootsuite (timing analyseren
 • Frequentie posts verhogen/wijzigen
 • Meer engagen, vragen stellen en/of in gesprek gaan met volgers
 • Meer mensen gaan (actief) volgen
 • Altijd je eigen beeld vanaf je eigen site pinnen op pinterest (en site verifieren)
 • Nieuwe posts op een passende manier via alle social kanalen pluggen + monitoren

4 SEO
– Heb je een Google plus account? Heb je je Google Authorship geclaimd?
– Je site bij Pinterest verifieren
– Minimaal x% van het verkeer via Google (afhankelijk van blogonderwerp) en meer SEO blogberichten schrijven
– Rich snippets plugin installeren
– Cursus SEO schrijven volgen

Dit zijn de grote richtlijnen waar je aan kunt denken als je wilt groeien in traffic en social.
Laat je me weten of het je helpt en/of je nog aanvullingen hebt?

 

4 Comments

 1. Wouter 16 april, 2014 at 21:34

  Kijk, handige en concrete tips. Dit paasweekend maar eens goed ervoor zitten, vooral de Yoast plugin staat hoog op m’n lijst.

  Reply
 2. Sander 24 april, 2014 at 10:20

  Wij maken zelf ook gebruik van de plugin van Yoast. Ideaal, je ziet in één oogomslag wat er nog verbeterd dan worden qua SEO. Zeker een aanrader voor de WordPress-gebruikers!

  Reply
 3. Julie Hapjesprincess 19 augustus, 2014 at 16:39

  Bedankt voor deze tips !!!! Ik heb nog een grote weg te gaan, maar ik begin met stilaan meer en meer thuis te voelen in het bloggerswereldje.
  Groetjes Julie

  Reply
 4. Heleen Schrijvershof 11 maart, 2015 at 12:06

  Met het risico mezelf als stalker te profileren (ben nogal aan het binge-lezen) heb ik een vraag voor je: als ik mezelf in een nieuwe markt wil profileren met een bestaande blog (dus praktisch gezien blanco begin, met wat basiskennis) wat is volgens jou dan de beste manier om in te schatten wat een realistisch maar motiverend doel is qua bezoekersaantallen? Inspiratie opdoen via de grote bloggers is natuurlijk leuk, maar ik wil graag weten waar ik wanneer zou kunnen zijn.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.