10 essentials voor het maken van Youtube video’s

Vrijdag 22 mei vond de Industry track van de Dutch Youtube Gathering plaats in Mediaplaza in Utrecht,#DYTG. In de eerste en meteen de meest boeiende sessie, leerde ik de 10 essentials voor het maken van Youtube video’s. Onderaan deze blog vind je de dag in pics, tweets en video’s met een Storify.

Panel Budget video
Ik was uitgenodigd plaats te nemen in een panel over budget video, een onderwerp dat zoals jullie weten, mijn expertise is 😉 Alle gekheid op een stokje, ik weet daar natuurlijk niets vanaf, maar ik wilde er graag bij zijn om meer te leren over influencers en online video. Ze hebben daarom het onderwerp van het panel wat breder gemaakt: kwaliteit vs budget video en samenwerken met adverteerders. In mijn panel zaten de Youtubers Lenette Hermsen (fashion) Sabrina Putri (beauty), Youtuber Veras van Fijne Vrienden (challenges) en video conversiespecialist Daniel Maas van Viedit.
De takes van de paneldiscussie: starten met video hoeft niet met een groot budget of dure camera. Als je meer volgers krijgt wordt dat wel van je verwacht. De meeste youtubers kopen een spiegelreflex van minimaal 600 euro. Ook editen met de video-editor van Youtube zelf is ook erg okay. Heel erg belangrijk: goed GELUID! Maar dat kan ook met een mic-clip op je iPhone 6+ van 20€.

Video heeft de toekomst
Dutch Youtube Gathering

In een van de panels, over crossmedia content, werd gezegd dat Youtube voor de meeste partners (mensen met een kanaal) nog geen sustainable businessmodel is, maar dat dit zeker binnen 1 of 2 jaar gaat veranderen. Ik zie dat ook gebeuren, de populaire vloggers verdienen nu al lekker aan samenwerkingen met merken en vooral aan merchandise zoals t-shirts. Bij de Industrytrack was alleen nog niets te zien van het geloof van merken en bedrijven in Youtube en video, want de 25+-ers waren op een hand te tellen. Heel jammer! Zien mensen echt nog niet dat Youtube een van de belangrijkste social media kanalen is en video de toekomt heeft?

Video versus TV
Het aantal views is niet de belangrijkste metric van Youtube video’s. Het gaat om watchtime: hoe lang kijkt men en hoeveel van je video’s achter elkaar, want je kunt inmiddels een playlist instellen zodat meteen de volgende video gaat spelen wanneer de andere is afgelopen.
Net als views op Youtube zijn aantal kijkers ook niet meer boeiend voor een tv-programma, want het is moeilijk te meten omdat het zo gefragmenteerd is en iedereen op allerlei devices en kanalen kijkt naar een programma. Het gaat erom dat het leeft onder de bevolking (dus ook op social!).
Lineaire televisie verdwijnt, linear kijken wordt een functie op je scherm/tv en de scheidslijn tussen tv en online content verdwijnt. Innovatieve mediaconcepten zijn een combinatie van lineaire tv en online video content en dat wordt transmedia genoemd. Denk bv aan een serie op televisie, die daarna doorgaat op Youtube. In het festival in Cannes worden altijd TV-formats verhandeld, zoals Big Brother en The Voice. Het zal niet lang meer duren tot er ook Youtube formats verhandeld zullen worden.

Nederlands talent op Youtube
Er zijn veel Nederlandse talenten die succesvolle Youtube kanalen runnen. De oudste van het stel is de Vloggende Vader, die ik ook op de Dutch Youtube Gathering ontmoette. Een lijstje met populaire Nederlandse vloggers die allemaal bekende personalties zijn geworden vanuit een bepaald expertise. De meeste maken naast hun gaming of beauty video’s ook heel persoonlijke video’s met Q&A’s en challenges:

Gamers
Enzo Knol
Milan Knol
Dylanhaegens
DusDavid
GamingmetReve (de enige chick in het gezelschap)
Kwebbelkop

Fun & Pranksters
Mertabi
Banjomovies
ZU5e
Kud
Cinemates
Thaumes

Beautychicks (de woorden van game-vloggers)
Teske
Beautygloss 
Nikkie Tutorials
Disfordazzle
Rubi Zai

De 10 essentials voor het maken van Youtube video’s en het managen van een Youtube kanaal

Gedeeld door Chris Klapwijk en Marijn Poeschmann van Youtube.

1. Deelbaarheid
Wanneer delen mensen je video? Emotie kan goed werken. Wanneer mensen blij, verdrietig, verrast, boos of worden bv of het onderwerp herkennen voor zichzelf of voor een ander. De Youtubers Rhett & Link zeggen hierover:
Test je video-idee, welke 10 woorden zullen mensen gebruiken om deze video te delen? De kop of bepaalde woorden moeten mensen willen delen, het moet herkenbaar zijn.

Denk bv aan:
– Inspelen op wat hip is, bv een muziekhit zoals Wrecking Ball van Myley CyrUs, zie parodie ‘roze skippybal’ van Thaumes
– De 10 raarste verslavingen, de titel van een populaire video van Dylan Haegens met meer dan 1 miljoen views
10 tips tegen stress van Youtuber Beautygloss

2. Conversatie
In hoeverre heb JIJ een conversatie met je volgers? Bouw dit altijd in! Dat kan natuurlijk in je reacties ook IN je video. Behandel vragen die kijkers hebben in je nieuwste video en spreek je volgers rechtstreeks toe.
Hier zijn talloze voorbeelden van, zoals Stuk TV, die alleen opdrachten uitvoeren die volgers voorgesteld of gevraagd hebben. Een ander voorbeeld is Britt Dekker met paardenpraat op Youtube, een format dat binnenkort ook in andere talen gebracht gaat worden.

3. Interactiviteit
Naast conversatie gaat het er ook om hoe jij je kijkers bij je verhaal en je video betrekt. Laat de kijker een actie ondernemen zoals de band Moones, deed met hun nieuwe song ‘Better Energy’. De video is interactief en duurt 1 uur en 16 min lang doordat je kunt kiezen tussen een optreden van het nummer met 20 biertjes, 40 biertjes, 60 biertjes of met 80 biertjes op, met andere woorden: ladderzat. Dit is natuurlijk wel een gimmick, maar werkt zeker als je iets nieuws wilt lanceren.
Een ander mooi interactief voorbeeld is dat van Jamie Oliver, zijn introductie video van zijn food-kanaal laat je ingrediënten kiezen waarmee Jamie moet koken. Kies je bv. tomaten, dan krijg je de recepten te zien waarin Jamie met tomaten aan de slag gaat. Dit is vrij gemakkelijk zelf toe te passen, door middel van annotations die je in de video editor van YT met een tijdslink kunt aangeven. Er is ook een populaire Youtuber die op die manier haar huis laat zien: na de introductie kun je zelf kiezen welke ruimte je van haar huis wilt zien. In de Epic Rap Battle of History wordt aan het einde van iedere video het publiek gevraagd wie de winnaar van de rap battle is en wie de volgende moeten zijn die mee moeten doen. Ook het NL kanaal Stuk TV doet alleen wat de fans willen, zoals hun populaire tuinrace.
Je kunt ook reageren op andere Youtubers in een video, zoals radio DJ Giel Beelen (met een populair kanaal) dat doet op een vraag van Youtuber Furtjuh, die hij onder reen video van Giel bestelt had.

4. Consistentie
Binnen twee seconden wil je weten waarnaar je kijkt bij een video, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Die consistentie, ofwel herkenbaarheid, kan in verschillende elementen zitten: je kanaalbranding, een heldere propositie en scheduling zoals milky monday en Filmy Friday (van Youtubers Cinemates), maar het kan ook in je introductie zitten, zoals Bardo van Banjomovies met zijn “Yo gasten.”

5. Targeting
En wie kijkt jouw video? Heb dat voor ogen. Op Videolevel, showlevel en channellevel. Kijk eens naar Youtuber Smooth mcgroove, die heel consequent tunes van games capella nadoet. Of wederom Jamie Oliver, die een show doet op zijn kanaal die 1 minute dishes heet. Dit is gewoon een aparte playlist voor een specifieke doelgroep. Probeer verschillende shows/concepten uit voor je kanaal wanneer je het nog niet weet wat goed werkt.

6. Houdbaarheid
Bedenk een duurzaam format, het moet leuk blijven en je moet er zoveel mogelijk uit kunnen halen. Grappen en grollen en pranks kun je lang volhouden. Maar een serie in een ver land kan maar een paar afleveringen hebben. De Youtubers The Finebros hebben een vuistregel voor zichzelf: als er geen 3 episodes over ene onderwerp in een dag gefilmd kunnen worden dan doet ze het niet. Aan grote en dure producties heb je dus niets, want blijken ze populair, je kunt er niet mee doorgaan. Leer LEAN te denken!

7. Vindbaarheid
Youtube is zoekmachine nummer 2. Wil je dat mensen je makkelijk ontdekken maak dan video’s die trending kunnen worden of creëer evergreens. Het kanaal Barely Political doet dat slim door parodieën te maken op populaire onderwerpen, nieuws. De titel van je video is heel belangrijk, zorg ervoor dat de keywords in je titel zitten en plaats ze ook in je tags. Nummer 1 qua zoekopdrachten heeft ‘how to’ in zich. Geef dus antwoord op de vragen die mensen stellen op Youtube.

8. Toegankelijkheid
Maak alle video’s toegankelijk, makkelijk te begrijpen voor iedereen en altijd te kijken. Je kunt bijvoorbeeld een serie maken, maar zorg ervoor dat elk aflevering apart van de ander ook te volgen is. Voorbeelden hiervan zijn de Rijschool van Mert en MisterEpicMan (MEM).

9. Samenwerkingen
Samenwerken met andere Youtubers. Zoals het sausmerk Chilli Klaus, op hun Youtube kanaal reviewen ze chili pepers en werken samen met onverwachte partijen zoals een klassiek orkest: het hele orkest gaat de heetste peper eten en probeert dan te spelen. Het advies: ga uit je comfortzone in zoeken naar samenwerkingen.

10. Inspiratie
Wat is je passie of waar staar je merk voor? Maak video’s die dicht bij je staan anders houd je het niet vol. Kijk eens naar Youtuber Daym Drops, hij reviewt fastfood met passie. Zijn succesvolle kanaal begon met viral video waarin hij huilend een burger at.

De Industrytrack in pics, tweets en vids:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *